Eliberarea României de sub dominația hitleristo-hortystă s-a făcut prin vărsarea de sânge a mii de soldați, uniți sub acelaşi tricolor. Ultima brazdă din pământul sfânt al României a fost eliberată în data de 25 octombrie 1944. Glorioasa luptă a ostașilor români cu numeroasa armată inamică, compusă din patru divizii ungare şi germane s-a dat în oraşul Carei.

Succesul Armatei 4 a fost asigurat de planul extrem de bine pus la punct de către generalul Gheorghe Avramescu, care a ales să își surprindă inamicul, pentru ca apoi, printr-o manevră de învăluire dublă, să nu îi dea ocazia să riposteze. Corpul 6 al armatei a fost responsabil de manevra de învăluire, efectuată impecabil, fiind evitate şi distrugerile ce ar fi putut fi provocate oraşului.

Pentru ca atacul să fie un succes total, două divizii de infanteriști au pătruns în oraș, încercările germanilor de a mai respinge atacul, devenind zadarnice. Cu ajutorul ofițerilor şi ostașilor dobrogeni, dar şi al oamenilor simpli din oraș, infanteriștii români au adus victoria.

Tăvălugul bravilor ostași români a pus rapid pe fugă inamicul, în mai puțin de 24 de ore drapelul românesc fluturând deasupra oraşului Carei. Pentru a nu permite inamicului să riposteze, Armata Română şi-a continuat ofensiva, trecând de punctele de graniță dintre România şi Ungaria, ducând luptele pe teritoriul Ungariei. Trupele comandate de Avramescu au continuat luptele până în Slovacia.

Un naționalist convins, generalul Avramescu şi-a pierdut viața tocmai fiindcă întreaga sa viață şi-a iubit țara şi a luptat pentru autonomie şi independență, având o atitudine fermă împotriva hortysților, iar mai apoi, împotriva ordinelor sovietice.

Sursă imagine principală: historia.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ Bătălia de la Carei: orașul Carei este eliberat de sub dominația ungară