Valery Spiridonov este numele celui ce s-a oferit voluntar pentru ducerea la bun sfârșit a ceea ce acum două decenii ar fi părut imposibil. Rusul în vârstă de doar 32 de ani suferă de o afecţiune rară, boala Werdnig-Hoffmann.

Imobilizat în scaunul cu rotile încă din primul an de viaţă, decizia rusului de a fi cobai este cât se poate de ușor de înţeles. Unde mai adaugăm faptul că afecţiunea de care acesta suferă aduce decesul de regulă înaintea vârstei de 40 ani, în funcţie de tipul său.

Procedura de transplant de cap, una extrem de complexă și dificilă se va desfășura în ultima lună a acestui an, iar prognosticul este promiţător. După mai bine de două decenii de studii, medicul neurochirurg Sergio Canavero susţine că transplantul poate reprezenta o reușită, atribuindu-i chiar și o posibilă rată de succes de 90%.

Așa cum era de așteptat, există controverse printre oamenii de știinţă, ba chiar există cerinţa ca medicul italian să își asume un posibil deces al pacientului său. Operația controversată va implica răcirea capului rusului la aproximativ 12 grade Celsius, tăierea și conectarea acestuia la corpul donat al unei persoane aflate în moarte clinică.

Imediat după procedură, Valery va fi ținut în comă indusă trei săptămâni, timp în care echipa medicală îi va stimula nervii măduvei spinării, pentru reconectarea acestora și pentru începerea funcţionării lor.

Deși pare de domeniul fantasticului, medicul italian a primit suportul unor echipe medicale din Korea de Sud și China, iar fondurile alocate pentru această încercare sunt de aproape 15 milioane de euro. De asemenea, numărul medicilor implicaţi depășește cu mult o sută de persoane.

Echipele medicale din China deja au reușit peste o mie de proceduri de transplant de cap la șobolani, iar aceștia susţin frenetic ideea italianului și încercarea acestuia.

Dacă procedura va fi un succes, poate reprezenta cea mai mare reușită din istoria medicinei, printr-un astfel de transplant de cap putând fi salvat orice pacient paralizat ori suferind de cancer în faze terminale.

O astfel de procedură a fost încercată în anii 1970, pe o maimuţă, însă aceasta nu a reușit să trăiască decât opt zile.

Sursă foto: businessinsider.com


Citește și alte articole despre medicină
○ Chimioterapia încă de la începuturile sale
○ Anestezia, scurt istoric
○ Un italian, stâlp al medicinei moderne