Trăsăturile civilizației etrusce

Trăsăturile civilizației etrusce

În contextul migrației egeene, la începutul secolului al XII-lea, un val de triburi provenite din Marea Egee părăsesc insulele pe care se stabiliseră şi pătrund în Peninsula Italia. Sute de ani mai târziu, în secolul al VIII-lea î. Hr., într-o țară dominată de zone rurale, etruscii, foști locuitori ai Egeei întemeiază zone urbane în mai multe regiuni din Italia, devenind prima civilizație superioară din Occident. Într-o țară primitivă, etruscii puteau fi considerați cu mult evoluați din punct de vedere tehnic. Oraşele în care etruscii locuiau erau irigate, dar şi dotate cu porți şi temple din piatră.

De asemenea, grație tehnicilor căpătate de la greci, etruscii au exploatat şi extras zăcăminte de fier şi aramă, cu ajutorul cărora au construit arme, dar şi oglinzi sau cufere, ce au fost mai apoi vândute. Din secolul al V-lea, populațiile etrusce s-au organizat într-o singură federație de douăsprezece cetăți, conduse de către magistrați. Societatea etruscă era împărțită în nobili, care dețineau puterea în cetăți, şi sclavi, care păstrau însă șansa eliberării şi alăturării celor puternici.

Religia etruscilor

Religia etruscilor era una ritualistă, cărțile etrusce sacre fiind cele care consemnau felul în care viața oamenilor trebuie să se desfășoare. De asemenea, vorbim de o religie bine organizată, după modelul grecesc. Triada compusă din Tinia, Menvra şi Uni era venerată în temple. La fel ca şi grecii, etrusci vedeau în același fel lumea de dincolo, „un loc dominat de melancolie”.

Arta etruscă

Arta etruscă are câteva elemente unice. În comparație cu majoritatea celorlalte popoare antice, etruscii preferau picturile care descriau viața cotidiană. În interiorul mormintelor subterane ale acestora nu se găseau picturi murale sau religioase. Printre picturile etrusce se găseau scene de vânătoare sau chiar scufundări, imagini pe care nimeni nu s-ar fi aşteptat să le vadă pe pereții unor morminte. Scopul mormintelor nu era acela de a-l face uitat pe cel pierdut, ci de a-l lega de cei vii.

În subteranul unde era plasat mormântul se găseau elemente care se foloseau zi de zi, precum căni de băut, paturi sau scaune. În ceea ce privește statuetele, etruscii utilizau exclusiv lut de copt sau argilă la construirea lor.

Trăsăturile civilizației etrusce

Limba etruscă

Limba etruscă nu a fost niciodată considerată o limbă indo-europeană, ci mai degrabă a fost doar afiliată cu alte dialecte. Progresele în cunoașterea limbii s-au făcut cu greu, fiind în prezent cunoscute doar 10.000 de inscripții, majoritatea acestora fiind descoperite pe pietrele funerare.

Cu toate acestea, conform istoricilor, cu ajutorul alfabetului etrusc, oamenii din Italia au învățat să citească. Chiar şi în prezent, la mai bine de 3000 de ani distanță, limba etruscă rămâne un subiect interesant pentru istorici.

Sursă foto: viator.com

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *