Tratatul de la Versailles: actul care punea capăt Primului Război Mondial

Tratatul de la Versailles: actul care punea capăt Primului Război Mondial

La mai puțin de trei luni de la încheierea Primului Război Mondial, în luna ianuarie a anului 1919, un număr de 32 de state participante la război au luat parte la Conferința de pace organizată la Paris. Dezbateri privind rezolvarea problemelor de ordin social şi economic rezultate în urma bătăliilor purtate pe aproape întreg globul, vreme de mai bine de patru ani, au existat încă din luna decembrie a anului 1918, însă abia în 1919 acestea au condus la o negociere propriu-zisă şi la semnarea unui tratat de pace.

Conferința a început în ziua de 8 a lunii ianuarie, iar principalul obiectiv al învingătorilor era acela de a pedepsi Germania, țara responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplase şi care nu avea un reprezentant la conferință. Reprezentanții Marii Britanii, SUA şi Franța ocupau locurile principale în sală, de aceştia depinzând ce va urma să se întâmple cu țările înfrânte, dar şi cum țările învingătoare îşi vor împărți teritoriile. George Clemenceau, prim-ministrul Franței, a fost cel care a luat cuvântul, prezentând pierderile suferite de Franța pe parcursul războiului şi solicitând pedepsirea drastică a inamicului, dar şi fonduri din partea Germaniei pentru reconstruirea industriei şi restabilirea economiei țării sale.

Tratatul de la Versailles: actul care punea capăt Primului Război Mondial

Woodrow Wilson, preşedintele Statelor Unite ale Americii a fost mult mai calculat şi s-a situat în discuție în contradictoriu cu prim-ministrul francez, Wilson solicitând ca Germania să nu fie pedepsită drastic, pentru a nu se ajunge la situația în care germanii să se revolte. De asemenea, Wilson spunea că o țară care nu va mai putea să îşi păstreze cetățenii, va obliga alte țări să suporte costuri suplimentare pentru fiecare german ce avea să emigreze. David George, prim-ministrul britanic a susținut varianta propusă de omologul său francez, însă într-un mod mult mai echilibrat şi cu o viziune de viitor ceva mai elaborată. Cei trei lideri au continuat să se contrazică pe termenii tratatului, abia după cinci luni de negocieri ajungându-se la un consens.

Pe data de 28 iunie 1919 este semnat tratatul de la Versailles, semnatar din partea Germaniei fiind Hermann Müller, ministrul de externe. Tratatul era divizat în trei importante grupe: economic, militar şi teritorial. Din punct de vedere militar, Germania avea să primească restricția de a avea doar 100.000 de oameni maxim în armată, iar submarinele şi avioanele militare primeau interdicția de a mai fi folosite.

De asemenea, Germania era obligată să plătească peste o sută de miliarde de mărci de aur. Germania a pierdut teritorii pe toate flancurile pe care luptase, polonezii, francezii şi britanicii fiind principalii beneficiari. Din punctul de vedere al multor istorici, semnarea tratatului de la Versailles a condus la cel de Al Doilea Război Mondial.

document-tratatul-de-la-versailles
Sursă foto: createwebquest.com

Sursă foto: Wikimedia


Citește și alte articole asemănătoare
Bătălia de la Port Arthur: începutul Războiului ruso-japonez


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *