Județul lui Brâncuși, aşa cum este cunoscut Gorjul, este situat în partea de sud-vest a României, la distanțe relativ mici de granițele cu Serbia şi Bulgaria. De ce încep acest articol făcând această mențiune? Tocmai fiindcă urmează să vă vorbesc despre turismul în Gorj, într-o comparație cu alte oraşe de dimensiuni medii, din cele două țări vecine, care la prima vedere nu ar trebui să ne domine, din niciun punct de vedere. Cu atât mai puțin, dacă ne gândim la faptul că în Gorj există operele lui Constantin Brâncuși, estimate de autorități la câteva sute de milioane de euro.

De asemenea, în Gorj nu există doar operele acestui ilustru sculptor, ci şi multe alte locații pline de istorie, clădiri declarate monument istoric, dar şi resurse naturale, care în mod normal ar fi trebuit să atragă investitori. Potențialul turistic al acestui județ ar fi putut fi foarte crescut, dacă cineva ar fi abordat vreodată această temă, în profunzimea sa.
În contrast cu lucrurile pozitive raportate, există o serie de minusuri, care fac aproape imposibil progresul acestui județ. Voi încerca să enumăr doar câteva dintre acestea: în ultimele 24 de luni, în oraşul Târgu Jiu, municipiul județului Gorj, au fost raportate trei cazuri în care caii se plimbau nestingheriți pe stradă, în zone nu tocmai periferice.

În același oraș, în ultima lună au fost raportate patru cazuri în care conductele de apă ale principalului furnizor au cedat, lăsând locuitorii fără apă. Răspunderea nu şi-a asumat-o nimeni, nici în primul şi nici în cel de al doilea caz menționat. Tot în Târgu Jiu, la mai puțin de 300 de metri de gară, locul unde se presupune că ar ajunge pentru prima oară un turist străin, există adesea astfel de colțișoare, cu lucrurile folosite ale unor domni sau doamne cu o educație precară.

Ne punem puțin în situația unui englez venit în Târgu Jiu? Am suportat minim șase ore de mers cu trenul, în anumite condiții, pentru ca apoi să revedem decorul din tren. Întrebăm primul localnic, cum ajungem în Bulgaria? Se mai poate spune ceva despre promovarea județului?

Vasile Păunescu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Gorj, ne-a oferit un raport oficial care prezintă numărul de străini cazați în Gorj în perioada 2007-2016. În zece ani de zile, doar 32.741 persoane provenite din alte țări au ales să se cazeze în județul Gorj. În cursul anului 2017, până în luna noiembrie (inclusiv), un număr de 3973 cetățeni străini s-au cazat în hotelurile, motelurile şi pensiunile din Gorj. Într-o comparație, peste 1.5 milioane de români se cazează anual în Bulgaria, în nici o lună din cele doisprezece ale unui an calendaristic cifra românilor cazați în Bulgaria nefiind mai mică de 32.741 de persoane.

Așadar, Bulgaria atrage într-o singură lună mai mulți români decât a atras județul Gorj cetățeni străini în decursul a zece ani de zile! Regiunea Vidin, aflată la cea mai mică distanță de județul Gorj, atrage într-o lună mai mulți cetățeni străini decât Gorjul în șase luni de zile. Aproape toate regiunile bulgare atrag mai mulți turiști decât județul Gorj, urmând ca cifrele exacte să vi le prezentăm într-un articol viitor.

Citește și alte articole asemănătoare
De ce Târgu Jiu nu are loc pe lista UNESCO?