Marcelo Malpighi, pe numele sau intreg, este un faimos medic si anatomist italian, fondatorul anatomiei microscopice, dar nu numai atat.

Desavarsitul medic, prin cercetarile sale de amploare, a avut un puternic impact asupra altor domenii, precum embriologia, botanica sau zoologia.

Nascut in Crevalcore, in nordul Italiei, pe 10 mai 1628, emeritul medic, anatomist, botanist, zoolog si embriolog a pus bazele a trei ramuri noi, revolutionand lumea prin descoperirile sale.

Malpighi a descoperit in anul 1661 capilarele sanguine, evidentiand elementele lipsa din teoria lui W. Harvey. De asemenea, italianul a descoperit stratificarea pielii, glomerulii renali si veziculele alveolare ale plamanilor.

Acelasi anatomist italian a fondat si anatomia vegetala, elucidand elementele fundamentale in structurarea organismului vegetal.

Meritele sale deosebite au fost umbrite de atacurile venite din partea Bisericii, insa, in jurul anului 1691, Inocentiu al XII-lea, un papa progresist ii propune acestuia sa devina medicul sau personal, propunere pe care Malpighi nu o vedea insa deloc cu ochi buni, acesta chiar spunand ca se asteapta sa moara subit.

In data de 19 noiembrie 1694, la varsta de 66 ani, Malpighi isi gaseste sfarsitul in urma unui soc vegal.

Ramane insa o intrebare, dupa moartea acestuia.

Sa fie oare Marcelo Malpighi cel mai important medic din istoria omenirii?


Citeste si alte articole despre medicina
○ Prima Scoala Veterinara de pe teritoriul Romaniei – 15 mai 1861