Chiar înainte de începerea Primului Război Mondial, în paralel cu agravarea situației la nivel global, măsurile luate de autoritățile austro-ungare la adresa românilor încep să se asuprească. Conștienți de faptul că cetățenii români începuseră să se gândească tot mai serios la înfăptuirea Unirii, vicecomitele Köllö îi transmite ministrului de interne al Ungariei un raport în care îi solicită dislocarea forțelor de ordine maghiare în comunele în care efectivele jandarmeriei nu ar fi putut face față unei revolte.

Acesta, la rândul său, îi cere primului ministru al Ungariei dotarea maghiarilor din oraşele importante ale României cu arme, scopul fiind același, evitarea pierderii controlului asupra teritoriului românesc. Contrar așteptărilor, populația română își dorea să prevină războiul pe care maghiarii îl căutau, singura dorință a poporului fiind cucerirea drepturilor istorice, pe cale pașnică.

Aceeaşi atitudine o aveau şi oamenii de cultură şi ştiință unguri. Odată cu începerea primului război mondial, lucrurile aveau să se schimbe. Convenția de la București, semnată de către Ion I. C. Brătianu în anul 1916, obliga România să ia parte la război, urmând ca la final, întregul teritoriu ocupat de austro-ungari să fie eliberat. Ferdinand I convoacă Consiliu de Coroană, anunțându-i pe cei prezenți că România avea să intre în război în ziua de duminică, 27 august 1916.

În urma confruntărilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Valea Prahovei, Sibiu, Câmpulung, Valea Oltului, Valea Jiului, Turtucaia, Brașov, în care şi-au pierdut viața sau au fost grav răniți peste 700.000 de români (aproximativ 10% din populația de la acel moment) România reuşeşte să își apere teritoriile, rodul lungilor campanii fiind Unirea din anul 1918.

În urma Revoluției Socialiste din luna octombrie a anului 1917, rând pe rând, slovacii, cehii, polonezii, croații, slovenii, etc. şi-au proclamat independența. Acestora li s-au alăturat şi românii, voința maselor populare făcând posibilă Unirea, la data de 1 decembrie 1918, într-un cadru festiv, la Alba Iulia, în fața a peste o mie de delegați oficiali.

Carte poștală emisă pentru a sărbători Unirea.
Carte poștală emisă pentru a sărbători Unirea. Sursă foto: wikipedia.org

Sursă imagine principală: wikipedia.org