Ni se spune, încă din primii ani de viață, să facem doar ceea ce ne face fericiți. Să ne urmăm visurile şi să putem să afirmăm că suntem fericiți în mediul în care ne aflam. Să putem să ne realizăm în domeniul în care în care am visat să ajungem. Dacă ești român şi alegi să rămâi în România, atingerea idealului tău poate coincide cu sărăcia, făcându-te totodată incapabil să ai o familie.

Alegerea pasiunii în detrimentul banilor îți poate aduce, în cel mai bun caz, o depresie severă. Deşi vei studia patru ani de zile, vei aştepta alți doi ani pentru a prinde un post cu normă întreagă, vei fi nevoit să te declari mulțumit cu 1800 lei, salariul tău de profesor debutant. În tot timpul ăsta, Școala Naționala de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, deşi este un institut postliceal, scoate 300 de agenți de penitenciare într-un singur an, o cifră absolut fabuloasă.

După încheierea unui singur an de studii, şcoala le asigură acestora un loc de muncă, pe un salariu mai mare decât cel pe care tu, ca profesor, îl vei primi. Spor de pericol, sume compensatorii şi norma de hrană sunt doar trei dintre beneficii pe care aceştia le vor avea, la care se adaugă şi asigurarea cazării în oraşul unde candidatul va primi repartizarea. În cazul ăsta, ce e de făcut?

Este destul de improbabil ca cineva să egalizeze salariile pe domenii, astfel că soluția nu este reprezentată de micșorări de salarii în anumite sectoare, pentru măririle altora. De asemenea, este greu de crezut că mentalitatea românilor se va schimba, majoritatea fiind de părere că “trebuia să te înscrii şi tu la agenți”.

În acest caz, pasiunea ta trebuie să fie pe planul secund, sau să fii conștient de faptul că renunțarea la pasiune şi alegerea unui alt domeniu te poate ajuta să ajungi cineva. Un singur an de şcoală, viitorul asigurat, sau patru ani de şcoală, fără siguranța zilei de mâine. Tu ce alegi?


Citește și alte articole asemănătoare
○ Efectele negative ale creşterii salariului minim pe economie