Atestat documentar în anul 1254, oraşul Maribor, în prezent al doilea cel mai mare oraş din Slovenia, are o istorie extrem de bogată. Maribor este cunoscut în special pentru faptul că a rezistat în două rânduri atacurilor venite din partea Imperiului Otoman.

Primul atac al otomanilor, poate şi cel mai important, cel din anul 1532, s-a soldat cu victoria garnizoanei din Maribor, armata de aproape o sută de mii de persoane a otomanilor, condusă de Suleiman I, fiind nevoită să se retragă.

Nu doar otomanii au fost nevoiți să renunțe la planurile de a trece prin Maribor, ci şi armata condusă de Matei Corvin, în anul 1480.

Oraşul Maribor în secolul 17.
Oraşul Maribor în secolul 17. Sursă foto: wikipedia.org

Care sunt însă motivele pentru care Maribor ar reprezenta în prezent un punct de atracție pentru un cetățean român?

Distanța de doar 644 kilometri față de Timişoara face ca un drum din Timişoara (România) până în Maribor (Slovenia) să fie parcurs în mai puțin de şapte ore, cu maşina personală. Este aproape aceeași distanță pe care o parcurgi cu maşina personală din Timișoara până în Bucureşti.

Odată ajunși în Maribor, orice urmă de regret că nu ați ales să vedeți Bucureștiul, va dispărea. Situat de-a lungul râului Drava, Maribor este unul dintre oraşele europene în care poți să te afli lângă râu, dar să privești muntele.

Maribor, raul Drava.
Sursă foto: wikipedia.org

În acest caz, vorbim de muntele Pohorje, înalt de 1.500 de metri, aflat la sud de râul Drava.

Peisajul este unul de poveste, la care se adaugă şi monumentele istorice absolut fabuloase ce pot fi văzute în oraş, într-o completare a listei de motive pentru care Maribor merită vizitat.

Este obligatoriu de menționat faptul că acest oraş este considerat oraşul vinurilor, aici existând prima plantație viticolă din lume, veche de mai bine de patru sute de ani.

Pe teritoriul oraşului există pivnițe pentru vinuri cu capacități uluitoare, acestea întinzându-se pe aproape 25.000 de metri pătrați. Şi nu, vinul din Slovenia nu este deloc scump, asta deşi este de o bună calitate.

Prețul unei sticle de vin începe de la 20 de lei, dar poate ajunge la câteva mii de lei. Cazarea în Maribor este la fel de ieftină ca şi facilitățile de aici, cu doar 2.000 lei putând fi închiriată o cameră la un hotel de patru stele, pentru şapte nopți.

În aceste condiții, de ce să spunem nu unei vacanțe?


Citește și alte articole despre turism
○ Cartagena de Indias, orașul columbian vizitat anual de mai bine de un milion de persoane