În partea de sud a Bulgariei, la exact 400 de kilometri de Bucureşti, se află unul dintre cele mai vechi oraşe existente pe teritoriul Europei, populat încă din mileniul al IV-lea înaintea erei noastre. Fondat de către traci, iar mai apoi populat de romani sau otomani, Plovdiv a devenit parte din Bulgaria în anul 1885, după semnarea tratatului de unificare a Bulgariei cu Rumelia Orientală (înainte parte din Imperiul Otoman). Pe teritoriul acestui oraş continuă să existe dovezi ale existenței fiecăruia dintre popoarele enunțate anterior.

Plovdiv este al doilea cel mai mare oraş din Bulgaria, centru industrial al provinciei cu același nume. Cu o populație de puțin peste 300.000 de locuitori, Plovdiv rămâne şi unul dintre cele mai liniștite şi mai puțin aglomerate oraşe din Europa.

Vacanță în Plovdiv, unul dintre cele mai vechi oraşe europene

Deşi vorbim de un loc absolut unic, cu o arhitectură fabuloasă a clădirilor, întreaga regiune atrage de trei ori mai puțini turiști străini decât Sofia, Burgos, Varna sau Dobrici. Municipalitatea a ales să nu pună un accent deosebit pe turism, iar acest lucru se poate vedea şi dacă aruncăm o privire pe încasările anuale.

Stațiunea Burgas

Stațiunea Burgas, situată pe coasta Mării Negre, aduce la bugetul de stat într-un singur an o sumă echivalentă cu cea adusă bugetului de stat de toate oraşele din porțiunea centru-sud în aproximativ 15 de ani. Anul viitor, oraşul va fi capitală europeană a culturii, ceea ce înseamnă că numărul de turişti ar putea să crească simțitor. Chiar şi aşa, impactul imediat nu va putea fi îndeajuns pentru a schimba lucrurile pe termen lung, imaginea pe plan internațional nefiind tocmai una grozavă. În ciuda lungii sale istorii, foarte puțini oameni cunosc cu exactitate unde se află Plovdiv.

Stațiunea Burgas din Bulgaria
Sursă foto: tripyoda.com

Plovdiv, orașul pasionaților de istorie

În ciuda tuturor spuse anterior, dacă sunteți pasionat de istorie si vă doriți o excursie specială, Plovdiv se poate dovedi o alegere inspirată, îndeosebi în primele luni ale anului, atunci când au loc diverse festivaluri importante. În Plovdiv există foarte multe atracții turistice, căutate de către fotografi, dar există şi câteva case sau clădiri ce pot reprezenta cu brio un posibil obiectiv turistic, grație arhitecturii lor, asta deşi acestea nu sunt înscrise pe lista monumentelor istorice şi nici nu sunt regăsite pe listele cu obiective din acel oraş.

Obiective turistice

Ruinele unor construcții vechi de mai bine de două mii de ani (Teatrul Roman sau Stadionul Roman) continuă să fie restaurate şi utilizate pentru atragerea de turişti. Muzeul Etnografic şi Muzeul de Arheologie pot oferi vizitatorului toate datele despre istoria oraşului, dar şi despre cultura şi civilizația bulgară. Numărul de muzee existente este impresionant, iar fiecare dintre acestea oferă ceva diferit, unic nu doar prin arhitectură.

Stadionul Roman
Stadionul Roman. Sursă foto: bulgaria-guide.com

Cum putem ajunge în Plovdiv?

În mod normal, cea mai sigură şi mai rapidă modalitate de a ajunge dintr-un oraş în altul al Europei este avionul. Atunci când vorbim de distanțe foarte mici, maşina personală, trenul sau chiar autocarul devin variante mai fiabile, şi poate chiar mai rapide. Cei 400 de kilometri de la Bucureşti la Plovdiv pot fi parcurși în aproximativ șase ore. La un consum de 6.5 litri, drumul cu maşina personală vă va costa doar 130 lei, echivalentul a 28 de euro. Cea mai ieftină variantă, dar şi cea mai greoaie, este călătoria cu trenul. Nu există un tren direct, însă există o alternativă, cu oprire la Stara Zagora.

Cazarea, sub 200 de euro la un hotel de 4 stele

Cazarea într-un hotel de patru stele din Plovdiv, pentru o perioadă de patru zile, vă va costa aproximativ 120-150 de euro. Într-un final, vacanța în Bulgaria se poate să vă coste mai puțin de 350 de euro.

Sursă foto: cloudfront.net