În urma investigației desfășurate de către două echipe de specialiști filipinezi, a ieșit la iveală faptul că vaccinul produs în prezent de compania farmaceutică Sanofi, împotriva febrei dengue, ar agrava boala la persoanele care nu au fost infectate anterior. Investigația acestora va conduce la o serie de teste, de această dată realizate pe un număr mult mai mare de subiecți.

Aproximativ 700.000 de copii vaccinați împotriva acestei afecțiuni vor fi testați pentru a vedea dacă simptomele s-au ameliorat, aşa cum ar fi normal. Vaccinul, furnizat în prezent în peste un milion de doze, înregistrat în 18 țări de pe glob, se pare că ar fi agravat simptomele unor persoane din Filipine, ce ar fi decedat în urma administrării. Febra dengue, provocată de către mușcătura țânțarilor, este una dintre cauzele majore de deces în rândul copiilor din unele țări asiatice şi latino-americane.

Reprezentantul companiei Sanofi a ținut să precizeze că nu sunt raportate decese legate de vaccinarea împotriva dengue, venind în contradicție cu spusele celor din Filipine. Ruby Dizon, directorul companiei a dat asigurări şi că monitorizarea va continua, pentru a fi siguri că orice probleme raportate vor fi eliminate.

OMS recomandă administrarea vaccinului doar pacienților infectații cu dengue înainte de vaccinare, până la revizuirea studiilor. Dengue este o infecție virală care provoacă o boală severă, asemănătoare gripei, care poate fi fatală. Incidența acestei afecțiuni a crescut considerabil în ultimii ani, alertând OMS, care a solicitat agențiilor farmaceutice soluții pentru stoparea acestui flagel.

Sursă imagine principală: momjunction.com


Citește și alte articole interesante
○ Măsuri de prim ajutor în cazul mușcăturilor de șarpe