Situat la aproape zece km de orașul Napoli, având o altitudine de 1281 de metri, vulcanul Vezuviu este unul dintre vulcanele active de pe glob, a cărui capacitate de distrugere reprezintă într-adevăr o problemă majoră pentru continentul european.

Capacitate de distrugere pe care ar fi bine să nu o cunoaștem vreodată. În trecut, însă, aceasta a fost resimţită de cei ce trăiau în apropierea acestui loc.

Vulcanul erupe pentru prima oară în anul 79, provocând distrugeri de proporţii. Orașele Pompeii și Herculaneum sunt distruse în totalitate, acoperite de un fum dens ce ucidea cu o viteză nimicitoare.

Odată cu îngroparea celor două orașe își pierd viaţa și 3.000 de romani, însă cifrele se pare că ar fi fost mult mai mari, datele nefiind confirmate în totalitate.

Cu toate acestea, un număr mare dintre cei ce locuiau în Pompeii au reușit să se salveze de efectele erupţiei, singurii uciși fiind cei care au ales să rămână acolo în dimineaţa zilei de 25 august, moment în care norul de fum toxic a pătruns în oraș.

Excavările ce au început în secolul XVIII au scos la iveală trupurile a 2.000 de oameni, îngropaţi de cenușă în urmă cu mai bine de 1.500 de ani. Acum, la aproape două milenii distanţă de la acel moment, lucrurile stau diferit.

Pe atunci, populaţia zonelor ce înconjurau vulcanul nu trecea de 25.000 de persoane. În prezent, aceasta trece de 600.000 de persoane.

Au existat și alte episoade în care vulcanul a erupt, unele dintre acestea chiar în ultimul secol, însă în niciunul dintre cazuri efectele nu au fost atât de groaznice.

Ce rezultat ar avea însă o erupţie necontrolată, în condiţiile în care la mai puţin de 10 km depărtate sunt aproape un milion de oameni?


Citește și alte articole asemănătoare
○ Domul din Koln: 769 de ani de la finalizarea construcţiei celei mai mari catedrale din Germania