În luna iulie a anului 102 înaintea erei noastre se năştea Caius Iulius Caesar, într-o familie importantă din societatea romană. Mama sa, Aurelia Cotta, era înrudită cu neamul plebeilor, dar şi protejata consulului Marius Gaius. Beneficiind de suportul mamei sale, Caesar are șansa de a se forma la cele mai bune scoli ale vremii. Unchiul său, Gaius Marius, consul în nenumărate rânduri al Imperiului Roman, un desăvârșit militar şi un strălucit om politic l-a îndrumat pe Caesar şi l-a ajutat să își descopere calitățile de conducător.

În jurul vârstei de douăzeci şi unu de ani, Caesar se implică pentru prima oară în mod activ în politică. Deşi ar fi putut să se afirme încă de tânăr, Caesar a mizat pe prudență, refuzând să intre într-un conflict cu Sulla, aşa că s-a refugiat în Asia, în perioada în care dictatorul Lucius Cornelius Sulla, împreună cu oastea sa, ce număra peste 100.000 de soldați, impuneau teama în Regatul Roman.

Viața lui Caius Iulius Caesar, până la anii de dictatură

Odată cu moartea acestuia, în anul 78 î.e.n., Caesar se reîntoarce la Roma şi declanșează o campanie de cucerire a puterii. Pentru a-şi pune în aplicare programul de reformă, se aliază cu Pompei, un foarte influent conducător şi Crassus, poate cel mai bogat roman, în ciuda faptului că între cei doi aliați exista o rivalitate ce nu părea că va putea fi aplanată. Alianța dintre cei trei a luat denumirea de triumvirat, şi a durat zece ani, până la moartea lui Crassus, în anul 53 î.e.n. Pe tot parcursul alianței, Caesar a încercat în nenumărate rânduri să stopeze conflictul dintre Crassus şi Pompei, însă fără a reuşi acest lucru.

În urma bătăliei de la Carrhae, Crassus își pierde viața, iar între Pompei şi Caesar avea să înceapă bătălia pentru preluarea puterii. În perioada ce a urmat, greșelile făcute de către Pompei, faptul că a părăsit Roma şi s-a îndreptat către Grecia, în loc să aleagă Hispania i-au asigurat lui Caesar o liniște, dată de încrederea pe care romani o aveau în el. În anul 48 î.e.n, Caesar se retrage în Thessalia, aşteptându-l pe Pompei, pentru a duce ultima bătălie.

Pompei, deşi beneficia de o armată de două ori mai numeroasă, a abordat neglijent bătălia cu legionarii lui Caesar, fiind înfrânt, însă nefiind ucis. Pompei a reuşit să părăsească Grecia, iar destinația sa a fost Egiptul, acolo unde avea să ceară ajutorul lui Ptolemeu al XIII-lea. Pompei este ucis de către conducătorul Egiptean iar Caesar își continuă campania alexandrină.

Sursă foto: Wikipedia


Citește și alte articole asemănătoare
Războiul de Iarnă: armata finlandeză oferă o replică neașteptată sovieticilor