Victor Babeș este unul dintre cei mai iluștrii medici ai tuturor timpurilor, descoperirile sale contribuind enorm la dezvoltarea bacteriologiei. La data de 4 iulie, în anul 1854, Victor Babeș vedea pentru prima oară lumina zilei. Se năștea, la Viena, dintr-o familie foarte cunoscută, tatăl acestuia, Vicențiu Babeș, fiind unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române.

Atras de literatură, muzică şi arte, Victor Babeș urmează studiile facultății din Budapesta, pe specializarea “arte dramatice”. La foarte puțin timp, sora acestuia, Alma Babeș, se stinge din viață din cauza unei tuberculoze. Avea să fie momentul decisiv din viața lui Victor, decizia sa de a abandona studiile pe care tocmai le începuse, pentru a se înscrie la medicină, fiind luată tocmai în urma decesului surorii sale.

Nu putem vorbi de o pasiune a lui Victor Babeș pentru medicină, cel puțin nu la momentul în care face această alegere. În anul 1881, la trei ani de la momentul în care obține doctoratul în medicină, Victor primește o bursă şi pleacă la Paris, acolo unde are ocazia să colaboreze cu unii dintre cei mai mari medici ai tuturor timpurilor: Louis Pasteur, Rudolf Virchow sau Robert Koch.

Împreună cu medicul francez Victor Cornil, a publicat primul tratat de bacteriologie din lume: “Bacteriile și rolul lor în anatomia patologică și histologia bolilor infecțioase”.

De asemenea, la doar trei ani de la apariția inițiativei folosirii vaccinului rabic, Victor Babeș introduce vaccinul rabic, fiind considerat al doilea rabiolog din lume, după Pasteur. În cei peste 35 de ani de activitate, Victor Babeş s-a remarcat în multe alte ocazii, ajutând chiar şi Armata Română, în cel de Al Doilea Război Balcanic, vaccinul creat de acesta combătând epidemia de holeră ce se răspândise printre soldați.

Tot cu ajutorul său, medicina veterinară a cunoscut un progres real în acea perioadă. Cele peste 900 de lucrări științifice publicate sunt dovada faptului că Victor Babeş a fost unul dintre cei mai importanți medici ai ultimelor două secole.

Sursă imagine principală: adevarul.ro


Citește și alte articole despre medicină
○ Albert Calmette, medicul acuzat de uciderea a 71 de copii