Capitala statului Lituania, Vilnius, al doilea oraş ca mărime dintre statele baltice, este situat la granița cu Belarus, în sud-estul țării, la confluența dintre râurile Vilnia şi Neris.

Oraşul Vilnius a fost cunoscut înaintea începerii celui de al Doilea Război Mondial ca fiind unul dintre cele mai populate oraşe de către evrei, motiv pentru care Napoleon a numit oraşul Vilnius „Ierusalimul de Nord”.

Ocupat în secolul al XVII-lea de armata rusă, pentru ca mai târziu să fie sub comanda armatei poloneze, condusă din spate de Germania nazistă, orașul Vilnius a cunoscut cea mai prolifică perioadă a sa în timpul celei de a doua dominații sovietice, între anii 1944 şi 1985, populația oraşului triplându-se în aproape 40 de ani.

Modernizarea oraşului Vilnius avea să se producă odată cu declararea independenței şi acceptarea acesteia de către regimul sovietic, în anul 1991. Oraşul a fost extrem de rapid transformat, devenind în mai puțin de două decenii unul dintre punctele de atracție principale pentru turiștii veniți în Europa de Nord.

Parlamentul din Vilnius

Ca mai toate oraşele medievale, principalul punct de atracție din Vilnius este reprezentat de centrul istoric, inclus pe lista monumentelor istorice, de către UNESCO.

Stilul arhitectural dominant în Vilnius este cel baroc, dar se găsesc, de asemenea, îndeajuns de multe clădiri în stil gotic. Mai bine de 60 de biserici de mărimi considerabile şi cu o arhitectură unică pot fi văzute în Vilnius.

Oraşul Vilnius este recunoscut pentru numărul mare de universități, dar şi pentru rezultatele obținute de studenți. Universitatea din Vilnius , acolo unde studiază peste 20.000 de persoane, este inclusă în topul primelor 500 de universități de pe glob.

Alături de ea, alte trei universități din Vilnius se pot lăuda cu un număr de peste 10.000 de studenți înmatriculați. Vilnius reprezintă un exemplu pentru orice alt oraş de pe glob, o dovadă a faptului că se pot face foarte multe, dacă există dorință.


Citește și alte articole din campania #călătorimcunoaștem
○ Palma de Mallorca, un adevărat colţ de rai european