Pentru mulţi români o vizită oriunde în afara României pare a fi un coșmar, dacă ar fi să ne luăm după cifrele agenţiilor de turism. Dacă excludem vizitele în Grecia, ori în Moldova, pentru clasa de mijloc, plaiul mioritic este singura destinaţie posibilă.

Asta nu fiindcă preţurile în România ar fi mai mici, ci fiindcă românii duc lipsă de informaţii, ori apelează la agenţii de turism fantomă atunci când își colectează acele informaţii. Pe de altă parte, un număr mare dintre români preferă, în continuare, să își facă vacanţele în România, în ciuda unor diferenţe calitative enorme.

Vom face o vizită virtuală în Islanda, oferind informaţii utile despre preţurile serviciilor, într-o comparaţie cu România. Ne vom îndrepta către capitala Reykjavik, cel mai mare oraș din Islanda, principalul punct de atracţie pentru cei obsedaţi de liniște și de curăţenie.

Zborul dus / întors între București și Reykjavik costă aproximativ 200 de euro, echivalent a 900 de lei.

Poate acesta ar putea fi și singurul impediment în alegerea unei vacanţe în Islanda. Comparativ, un drum din sud-vestul ori nord-vestul României către Constanţa ar costa aproximativ 50 euro, echivalent a 250 lei. Drumul, însă, parcurs cu trenul, prin intermediul CFR.

Așadar, durata în care ajungem de la Timișoara la Constanţa ar putea fi egală cu durata în care am ajunge din București în Reykjavik. Mai are rost să vorbim despre calitatea serviciilor?

Mergând mai departe, odată ajunși în Islanda, avem nevoie de un mijloc de transport. In Islanda există varianta închirierii unei mașini la fiecare pas, lucru ce nu îl putem întâlni și în Constanţa.

Costul pentru chiria unui automobil este de aproximativ 100 de euro pe zi. Probabil un taximetrist la malul Mării Negre ar cere 100 de euro pentru doar 20 de kilometri. Nu vom alege însă un astfel de mod de transport, gândindu-ne la faptul că facem referire la o excursie low-budget.

Vizita in Islanda.

Mergând mai departe vom ajunge la chiria pe șapte zile a unei camere de hotel. Aceasta este de aproximativ 1.000 de euro (echivalent a 4.500 de lei) la un hotel de trei stele, însă poate ajunge la jumătate în cazul unui hostel (2.000-2.500 lei).

Condiţiile oferite acolo vor fi cu mult peste cele ale unui hotel de trei stele din Constanţa, islandezii fiind cunoscuţi pentru igiena pe care o asigură.

Într-o comparaţie, chiria la un hotel de trei stele dintr-o staţiune de la malul Mării este, în medie, 500 de euro (2.250 lei). Preţurile cu alimentaţia sunt relativ egale, deși multe site-uri de specialitate „păcălesc” prin afișarea unei informaţii conform căreia preţul este dublu faţă de cel mediu din România.

Informaţia nu este eronată, făcându-se referire la preţul mediu din ţara noastră. Ce nu se specifică, ori ceea ce nu știu românii este că preţul alimentelor pe litoral este același cu cel din Reykjavik, dublu faţă de cel mediu din România.

Spre final, tragem linie și ajungem la un cost aproximativ de 700 de euro pentru transportul și cazarea pentru șapte zile în Islanda, la un hostel, în varianta low-cost.

La acest cost adăugăm aproximativ 600 de euro pentru cheltuielile cu mâncarea și transportul. Ajungem astfel la un total de 1.300 de euro, echivalent a 5.850 lei. De partea cealaltă, costul pentru un sejur în Constanţa se ridică la aproximativ 1.000-1.100 de euro, cu doar 200-300 de euro mai puţin.

Islanda, în mod cert, arată absolut fabulos, iar diferenţele calitative între principalele atracţii oferite de cele două locaţii, Reykjavik de o parte, Constanţa de cealaltă parte, sunt absolut enorme. Pozele, de cele mai multe ori, vorbesc de la sine.


Citește și alte articole despre turism
○ De ce alegem în continuare litoralul românesc?