Vizită în Odense, oraşul unde s-a născut scriitorul Hans Christian Andersen

Vizită în Odense, oraşul unde s-a născut scriitorul Hans Christian Andersen

Al treilea cel mai mare oraș din statul Danemarca, unul dintre cele mai puțin corupte oraşe de pe glob, Odense este situat la distanțe relativ mari de celelalte regiuni importante din țară, la aproximativ 167 kilometri de capitala Copenhaga. Doar 175.245 de persoane locuiesc în Odense, un număr relativ mic pentru un oraş, însă îndeajuns de mare pentru Danemarca. Odense se află în zona de sud a țări şi este cel mai important oraş de pe insula Funen. Se crede că zona în care acum se regăsește Odense a fost populată încă din anul 2000 înaintea erei noastre, deşi oraşul este menționat pentru prima oară abia în secolul al X-lea.

Odense este locul în care s-a născut scriitorul Hans Christian Andersen. În basmele sale, acesta prezintă oraşul din care provine, în modul său caracteristic, făcându-i astfel cea mai potrivită promovare. Numele scriitorului de geniu este adesea asociat cu Odense, iar casa în care acesta a locuit, transformată între timp în muzeu, este vizitată de către aproape orice turist. Cu toate acestea, principalul obiectiv turistic rămâne catedrala St. Canute’s, o comoară arhitecturală în stil baroc, construită exclusiv din cărămidă, în urmă cu aproape un secol.

Deşi nu este tocmai oraşul cu cele mai multe mănăstiri din Europa, cele care există sunt adevărate comori din punct de vedere arhitectural. Biserica romano-catolică St. Alban’s, localizată pe strada Albani Torv, construită în stil neogotic, are un turn înalt de 54 de metri şi o formă specială. Construită după același model este şi catedrala Ansgard, cu un turn ceva mai mic, de doar 45 de metri. Clădirea primăriei, al cărui design a fost conceput de către arhitectul Carl Lendorf, reprezintă un alt obiectiv pentru împătimiții de fotografie.

Catedrala St. Albans, Odense.
Biserica romano-catolică St. Alban’s. Sursă foto: Flickr

Pentru cei care plănuiesc o vizită în Odense, trebuie cunoscut faptul că prețurile în Danemarca sunt ceva mai ridicate decât în celelalte state europene. Prețurile alimentelor sunt de două ori mai mari decât în România. O masă în oraş, pentru două persoane, la un restaurant de mijloc, vă va costa aproximativ 100 de euro. În schimb, la un restaurant ceva mai ieftin, suma va fi aproape de două ori mai mică. Biletul de avion din România către Danemarca, dus/întors vă va costa în jur de 100 de euro, în funcție de perioada în care alegeți să plecați.

În oraşul Odense există aeroport, astfel că puteți merge direct în oraşul dorit, fără a mai parcurge distanțe suplimentare. Trebuie menționat faptul că cel mai indicat ar fi ca plecarea să se facă din Cluj, unde biletele costă de două ori mai puțin. Cazarea în Odense vă costă aproximativ 250 de euro, pentru 3 nopți de cazare, la un hotel de trei sau patru stele.

Sursă foto: railway-technology.com


Citește și alte articole despre turism
În plin sezon turistic, stațiunea Bansko din Bulgaria își așteaptă turiștii!


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *