Călătorim și cunoaștem împreună cu voi, în fiecare sfârșit de săptămână. Vom avea, săptămânal, câte doua zile in care vom cunoaste zone deosebite din ţara noastră, dar nu numai.

Ziua de 25 iunie este ziua în care vom ieși puţin din decorul autohton, îndreptându-ne în călătoria noastră către Croaţia, ţară ce astăzi aniversează 26 de ani de la proclamarea independenţei.

Orașul în care vom călătorii are o istorie extrem de nefericită, aici purtându-se poate cea mai sângeroasă luptă din istoria Croației: Vukovar, locul care și astăzi mai păstrează urme ale războiului dus în urmă cu mai bine de 20 ani.

În vara anului 1990, grupuri militare sârbe preiau controlul asupra acestei regiuni, un an mai târziu ducându-se și celebra bătălie de la Vukovar.

Aproximativ 35.000 soldaţi sârbi erau amplasaţi în zona de est a Croaţiei, orașul Vukovar fiind asediat, capitulând în toamna acelui an și distrus din temelii de armata sârbă. Costurile estimate ale daunelor s-au ridicat la peste două miliarde de euro.

Vukovar, situat la mai puţin de 200 de km de Timiș, este regiunea în care putem ajunge cu mașina personală în mai puţin de patru ore, plecând din vestul României.

De asemenea, nu doar modalitatea foarte simplă și rapidă de a ajunge acolo trebuie să ne influenţeze, dacă ne dorim să pornim într-o excursie către Vukovar. Atracţiile turistice nu lipsesc, ba chiar există numeroase variante de a ne delecta privirea, în orașul care în urmă cu 25 ani era o ruină.

Arhitectura clădirilor, din zona de centru a Vukovarului, în stil baroc, Turnul de Apă, cel ce a rezistat războiului, deși au existat încercări numeroase de a fi distrus, și pădurea Adica, reprezintă principalele atracţii ale zonei.

De asemenea, Vukovar are ieșire la mare, astfel că, la doar doi kilometri de centrul orașului, vă puteţi bucura de soare, pe plaja Ada.

Sursă foto: geografija.hr


Citește și alte articole din campania #călătorimcunoaștem
○ Sighișoara, centru medieval, inclus în patrimoniu UNESCO