Inclus pe lista celor mai importante personalități din Marea Britanie, alături de Winston Churchill, Alexander Graham Bell, Tim Berners Lee, Alexander Fleming sau Charlie Chaplin, faimosul scriitor şi explorator este comemorat la data de 29 octombrie a acestui an. Se împlinesc 401 ani de la decesul celui care, în timpul existenței sale a fost scriitor, poet, explorator, om politic, dar şi soldat.

Întemnițat vreme de treisprezece ani, în urma unui proces ce a rămas în istorie, Raleigh este executat în ziua de 29 octombrie 1618, la 15 ani distanță de la prima sentință de arestare. Primul proces al lui Raleigh a condus la reformarea justiției din Marea Britanie, arestarea sa fiind plănuită încă de dinainte de a se desfășura procesul, câțiva dintre jurați îngenunchind în fața lui Raleigh, pentru a fi iertați de către acesta.

Cavaler al reginei Elisabeta, Raleigh avea grijă ca toate cerințele reginei să fie îndeplinite, aceasta oferindu-i în schimb proprietăți şi licențe de comerț. Odată cu moartea reginei, în anul 1603, începe şi decăderea lui Raleigh, îndepărtat de la Curte de către noul moștenitor al tronului, Iacob al VI-lea, cel ce va deveni Iacob I. Raleigh este primit cu dispreț de către noul rege, în ciuda faptului că își dorea să îi jure credință.

Casa lui Walter Raleigh.
Casa lui Walter Raleigh din Blackwall, Londra. Sursă foto: wikipedia.org

Iacob fusese informat de către fostul secretar al reginei de faptul că Raleigh își doreşte îndepărtarea sa de la tron. Acest lucru nu era însă şi adevărat, realitatea fiind diferită. Lordul Cobham plănuise lovitura de stat, însă odată prins, acesta îl învinuiește pe Raleigh, pentru a scăpa de întemnițare.

În urma unui proces în care unica probă a fost o scrisoare redactată de Cobham, dar despre care lordul spunea că îi aparține lui Raleigh, cel din urmă este arestat, instanța refuzând să verifice hârtiile şi să compare scrisul celor doi.

Execuția este însă amânată, în urma unei decizii venite din partea regelui, cel care îl şi eliberează pe Raleigh, treisprezece ani mai târziu. Însă, peste doar doi ani, în urma unui expediții nefericite ce a culminat cu un conflict cu o colonie spaniolă, Raleigh revine în Anglia, iar regele Iacob decide ca acesta să fie executat, la insistențele ambasadorului Spaniei.

În urma poetului rămân scrierile sale absolut excepționale, iar moartea sa conduce la începutul utilizării tutunului în Marea Britanie. În camera în care poetul a stat în ultimele sale ore de dinainte de execuție a fost găsit un săculeț cu tutun, pe care poetul scrisese mesajul “comes meus fuit in illo miserrimo tempore”.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ 147 de ani de la decesul unuia dintre cei mai remarcabili romancieri englezi