Deşi mai bine de 48 de ore îi despărțeau pe sud-coreeni de sărbătorirea, în mod oficial, a Zilei Armatei, asta nu i-a oprit din a începe festivitatea cu mult mai devreme decât ar fi fost normal.

Încă de la data de 28 septembrie a fost dat startul defilării oficiale a armatei, asta deşi abia la data de 1 octombrie este consemnată Ziua Armatei în Coreea de Sud.

La festivitate a fost prezent şi preşedintele țării, Moon Jae-In. Acesta a ținut şi un scurt discurs destul de agresiv la adresa inamicilor, punând accent pe viitorul armatei sud-coreene, şi nu pe colaborarea cu SUA.

Inaugurarea presedintelui Moon Jae-In, 10 mai 2017.
Inaugurarea președintelui Moon Jae-In, 10 mai 2017. Sursă foto: wikipedia.org

În prezența acestuia au fost prezentate noile echipamente achiziționate de armată, cu un scop precis, acela de a proteja populația în cazul unui atac inamic, în condițiile în care Coreea de Sud este țara organizatoare a Olimpiadei de Iarnă, în anul 2018.

Preocupările legate de un posibil conflict ce ar putea porni între Coreea de Sud şi cea de Nord au apărut în principal în urma conflictelor tot mai dese dintre preşedintele american Donald Trump şi conducătorul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un.

Seria tot mai lungă de teste nucleare realizate de către nordici îi obligă pe cei din sud să vină cu măsuri imediate, iar singură măsură, în acest moment, pentru a se evita pornirea unui război, este aceea de a investi sume mai mari în dezvoltarea armamentului.

Tancul M48A3K, aparținând Coreei de Sud.
Tancul M48A3K, aparținând Coreei de Sud. Sursă foto: wikipedia.org

Aproape jumătate din bugetul alocat armatei a fost folosit pentru achiziționarea unui sistem de raze, ce nu le va permite inamicilor să pătrundă în țară cu arme sau bombe asupra lor.

De asemenea, la defilare au fost prezentate şi rachetele balistice Hyunmoo-2, ce au o rază de 800 de kilometri, şi care sunt o achiziție nouă a armatei, prezentate în premieră. Rachetele sunt văzute ca elemente de bază în strategia de apărare a țării.

Progresul armatei sud-coreenilor a depins foarte mult de bugetul destul de important alocat acestui sector, triplu față de bugetul Coreei de Nord.

În acest an s-a consemnat şi o premieră, cu ocazia acestui eveniment, fiind pentru prima oară când ceremonia oficială a Zilei Forțelor Armate a țării s-a desfăşurat la o baza militară.

Sursă imagine principală: post-gazette.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ 77 de ani de la masacrul comis de armata Ungariei împotriva civililor români
○ Armata, ultima redută a României