Ziua familiei romane a fost marcata, incepand din anul 1994 printr-o hotarare a Guvernului, la propunerea Institutului Roman pentru Drepturile Omului, la aceeasi data cu “Ziua internationala a familiilor”.

Cu aceasta ocazie, avea sa se promoveze egalitatea intre sexe, dar si drepturile copilului in cadrul familiei. La acel moment, se vorbea despre necesitatea intelegerii si dezaprobarii discriminarilor sau a actelor de agresiune fizica ori psihica la adresa unui membru al familiei, de catre un alt membru al acesteia.

Ziua familiei ar trebui sa insemne altruism, egalitate, unitate, respect si iubire.

Insa cati dintre noi stim despre ziua de 15 mai si despre insemnatatea ei?

Mai degraba recunoastem “familia traditionala” romaneasca, dupa alte tipare.

Agentia Europeana pentru Drepturile Fundamentale prezenta anul trecut o statistica in ceea ce priveste violenta in familie in tara noastra: 1 din 4 femei din Romania a fost, cel putin odata in viata, agresata fizic sau sexual de partenerul sau.

→ Aboneaza-te la newsletter pentru a primi articolele saptamanii pe e-mail!

Violenta in familie continua sa fie o problema majora in cadrul familiei, chiar si acum, dupa ani de zile plini de incercari de a o combate.

Violenta in familie este cel mai grav tip de agresiune despre care nu se vorbeste, iar agresorii in rare cazuri platesc pentru chinul la care isi supun partenerul.

De mult, insa, nu se mai vorbeste despre asta.

In anul 2017 se discuta pe tema “combaterii homosexualitatii” si nu pe tema “combaterii agresiunii in cuplu”.

La 23 ani distanta de la marcarea zilei familiei in Romania, homosexualitatea a devenit principala problema a societatii romanesti, asta desi numarul persoanelor ce prefera un partener de acelasi sex cu al sau este de… sub 2%!


Citeste si alte articole despre familie
○ Notiunea de familie in Romania