Legea numărul 53 pe anul 2013, privind instituirea Zilei Limbii Române a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul anului 2013, în urma unei propuneri legislative venite din partea unui parlamentar PNL, propunere ce a fost semnată de un număr majoritar de parlamentari.

Conform acestei legi, ce numără doar două articole, data de 31 august devine ziua la care este sărbătorită limba română în România.

Autoritățile locale, alături de instituțiile publice și culturale ale României, precum și alte instituții din străinătate vor avea dreptul de a organiza programe și manifestări culturale, în evocarea acestei sărbători.

În acest scop, autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor.

Tot în conformitate cu prevederile legale, Guvernul și autoritățile administrației publice vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, imnul național să fie auzit în toate municipiile, iar sigiliile cu stema României să fie folosite.

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune, alături de Societatea Română de Televiziune, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, lucru ce se întâmplă anual, și care, cel mai probabil, se va întâmpla și în acest an.

Trebuie menționat faptul că Moldova sărbătorește alături de noi, încă din anul 1990 aceștia celebrând evenimentul, sub denumirea de “Limba noastră cea română”.


Citește și alte articole despre România
○ România: între ură și indiferenţă