Ziua Mondială a Cancerului, organizată de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) și celebrată anual la data de 4 februarie, reprezintă o importantă oportunitate de a transmite, pe toate căile, faptul că această gravă afecțiune nu înseamnă, automat, că viața s-a sfârșit. Modalitățile de prevenire ale cancerului, cât şi cele de depistare, trebuie cunoscute de către fiecare dintre noi.

Cadrele medicale, organizațiile non-profit sau chiar guvernele țărilor trebuie să lucreze împreună pentru a ajuta publicul larg să afle mai multe despre diferitele tipuri de cancer, măsurile preventive, urmărirea evoluției afecțiunii sau metodele de tratament. Anual, Organizația Mondială a Sănătății oferă informații utile despre modul în care trebuie abordată această gravă afecțiune, care ucide anual milioane de oameni de pe tot globul. Colaborarea poate să se dovedească esențială, pentru ca informațiile să se răspândească în toate țările din lume.

Cancerul: aproape zece milioane de oameni decedați anual, din cauza acestei grave afecțiuni

Statisticile devin din ce în ce mai îngrijorătoare, de la an la an cancerul cauzând tot mai multe decese, în timp ce un tratament curativ care să ofere șanse mari de supraviețuire, în cazul cancerelor depistate tardiv, întârzie să apară. În anul 2015, ultimul în care s-au desfăşurat statistici la nivel global, aproximativ 8.8 milioane de persoane au decedat din cauza cancerului. La o estimare simplă, în următorii zece ani vor deceda aproximativ 88 de milioane de persoane, mai multe decât în cel de Al Doilea Război Mondial.

Fie că vorbim de țările în curs de dezvoltare sau de cele cu sisteme de sănătate puternice, cazurile de cancer continuă să fie depistate la fel de târziu, devenind astfel aproape incurabile. Cu toate acestea, cel mai adesea cancerul face victime în rândul celor cu venituri mici sau medii, în principal în statele sărace de pe glob. Unele țări, printre care şi România, vor promova campanii împotriva cancerului, folosindu-se de această zi pentru a dezbate şi problemele legate de diverse tipuri de cancer.

Sursă foto: healthline.com


Citește și alte articole asemănătoare
Luptă împotriva diabetului!