Neoficial, la data de 8 iunie a fiecarui an, este sarbatorita Ziua Mondiala a Oceanelor, inca din anul 1992, in urma propunerii venite la acea vreme din partea Canadei.

Abia din anul 2008, aceasta zi avea sa devina oficial Ziua Oceanelor, pe plan international, fiind in prezent sarbatorita pe teritoriul tuturor statelor membre ONU.

Mai bine de doua treimi din suprafata planetei noastre este acoperita de mari si oceane.

Oceanul ofera oxigen si absoarbe dioxidul de carbon, fiind esential in supravietuirea rasei umane. De asemenea, printr-o gestionare  responsabila si eficienta, oceanele pot constitui o sursa importanta de hrana.

In acest sens, Comisia Europeana a emis un comunicat in care isi prezenta planul de inovare in acest domeniu, dar si modalitatile in care pot fi utilizate pe termen lung resursele oceanice.

Ziua de 8 iunie reprezinta un prilej excelent pentru desfasurarea unor campanii de promovare a oceanelor, dar si de educare a populatiei cu privire la necesitatea protejarii “teritoriului albastru”.

In acest an, ca si in precedentii, se pune accent pe stoparea poluarii oceanelor, in special poluarea cu materiale plastice. Aceasta reprezinta principala amenintare, din pricina degradarii rapide, se arata intr-un comunicat al ONU.

Un alt factor extrem de important ce duce la distrugerea diversitatii oferite de ocean este pescuitul excesiv. Asociatiile ce lupta pentru protejarea mediului atrag atentia asupra impactului negativ pe care il are pescuitul in exces, una dintre principale cauze ale descresterii populatiilor anumitor organisme acvatice.

Extragerea in cantitati mari ale unor vietuitoare marine ce apartin unei anumite specii are un efect profund asupra complexelor lanturi trofice caracteristice acestor ecosisteme, putand duce chiar la disparitia respectivei specii.

La nivel global, valoarea de piata a resurselor si industriilor marine este estimata la 3.000 de miliarde de dolari pe an, reprezentand aproximativ 5 la suta din PIB-ul mondial.


Citeste si alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ Ziua Mondiala a Mediului sau a Ecologiei, la a 45-a editie