Data de 20 iunie este data la care migrantii sunt comemorati pentru curajul si puterea de care au dat dovada atunci cand au ales, desi obligati, in marea lor majoritate, sa isi paraseasca tara si sa inceapa o noua viata, intr-un loc strain.

In contextul in care aceasta zi este sarbatorita de mai putin de 20 ani, putem spune ca razboiul pornit de teroristi, care implica si populatia civila, a dus la aparitia acestui eveniment.

De mai bine de un secol, organizatiile teroriste au inceput sa puna stapanire pe regiuni extinse din zona asiatica, obligand familiile stabilite in acele locuri sa migreze catre zone ferite de razboi.

Tema din acest an pentru ziua mondiala a refugiatilor este “Migrantii minori, vulnerabili si fara voce”.

Intr-o scrisoare trimisa de catre Papa Francisc, ce are ca punct de plecare aceasta tema, lansata chiar de catre el, acesta trage un semnal de alarma asupra fenomenului tragic al migratiei si asupra impactului negativ pe care il are in dezvoltarea socio-umane a celor mici.

Un procentaj de 20% dintre migrantii ajunsi in Italia in cursul ultimilor doi ani sunt minori, ceea ce a atras atentia suveranului pontif.

Intr-o tara noua, marginalizati din cauza religiei lor, necunoscand limba si fara a avea puterea fizica ori emotionala de a se descurca, sansele acestor copiii la o viata normala sunt destul de reduse.

Intrebarea mea, de o simplitate iesita din comun, se adreseaza ONU si structurilor aferente: de ce exista acest eveniment?

De ce sunt obligati migrantii sa stea la mila statelor europene, care, adesea, refuza sa ii primeasca?

De ce solidarizarea nu inseamna ajutorarea, cand ONU inseamna totul?

Sursa foto


Citeste si alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ Carl Gustav Jung si psihologia analitica