Data de 31 mai este consemnata din anul 1987 “Ziua Mondiala fara Tutun”, din perioada in care acest viciu a inceput sa se raspandeasca pe intreg globul.

Cu sprijinul OMS, in data de 31 mai a fiecarui an de dupa 1987, se deruleaza pe teritoriul tuturor statelor de pe glob actiuni de preventie si informare cu scopul de a micsora numarul fumatorilor.

Obiectivul campaniei derulate in acest an este acela de a convinge persoanele fumatoare sa renunte si sa se alature celor ce contribuie la o lume fara tutun.

OMS a prezentat inca de ieri un raport oficial in care erau aduse la cunostinta problemele la care conduce acest viciu, si nu doar pentru fumatori, ci si pentru pentru societate.

Incepand de la costurile suportate de guvern pentru tratamentele celor cu afectiuni provocate de tutun si incheiand cu o statistica ce ne spune ca aproximativ 7 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului.

Daca ne indreptam atentia asupra statisticilor oferite de OMS in urma cu patru ani, la ultimul studiu realizat in legatura cu numarul de fumatori de pe glob, putem descoperi faptul ca Romania ocupa un loc fruntas in Europa cand vine vorba de numarul persoanelor fumatoare, sub 15 ani.

Doar Bulgaria si Grecia au o rata mai mare de fumatori sub 15 ani, de peste 20%, cu 1, respectiv 2 procente mai mult decat in tara noastra.

Conform Organizației Mondiale a Sanatatii, tutunul este cea mai importanta cauza de deces prematur in lume.

Intr-o incercare de a pune capat acestui flagel, agentiile responsabile solicita “masuri puternice”, vorbindu-se in special despre interzicerea publicitatii la produsele ce contin tutun si a fumatului in locuri publice si la serviciu.