Ziua de 13 septembrie are o dublă semnificație în România, una ce ține de trecut şi o alta ce ține de prezent, dar care a depins de evenimentele din trecut. La data de 13 septembrie sunt sărbătoriți pompierii români, într-o sărbătoare ce a luat naştere pentru a comemora pompierii căzuți în bătălia din Dealul Spirii.

Era anul 1848, iar trupele otomane conduse de Omer Paşa pornesc din Giurgiu către Bucureşti, împreună cu mai marile căpetenii turce.

Deşi nu era vorba de un război în adevăratul sens al cuvântului, armata otomană trata într-un mod inuman civilii, motiv pentru care majoritatea delegațiilor români aflați în tabăra otomană de la Cotroceni au ales să piară în luptă, decât să accepte condițiile impuse de turci.

Kerim Paşa, împreună cu armata sa s-au îndreptat către cazarma din Dealul Spirii, în dorința de a intra aici. Se vede însă refuzat de către colonelul Golescu, cel care îi explică lui Kerim Paşa că nu poate lua decizii peste capul generalului său, şi că se vede nevoit să îl aştepte pe acesta.

Acest lucru nu avea să se întâmple, temutul comandant turc ordonând armatei sale retragerea către Dealul Spirii. Acolo va avea loc şi confruntarea cu pompierii ce se îndreptau către cazarmă, pentru a-i aştepta pe turci, împreună cu regimentele deja prezente acolo.

Litografie reprezentând lupta pompierilor din București în Dealul Spirii,  13 septembrie 1848.
Litografie reprezentând lupta pompierilor din București în Dealul Spirii, 13 septembrie 1848. Sursă foto: wikipedia.org

Sub comanda comandantului Pavel Zăgănescu, compania de pompieri avea să se angajeze într-o luptă inegală cu coloana a doua a armatei otomane, ce număra mai bine de 4.000 de soldați.

În ciuda unei diferențe covârșitoare de efectiv, la care se adaugă plusul de experiență al armatei otomane, pompierii români reușesc să preia comanda asupra două dintre tunurilor turce, pe care le-au îndreptat împotriva lor.

Bătălia ce a durat mai bine de două ore s-a pornit dintr-o greșeală a unui soldat, a cărui armă s-a descărcat întâmplător.

În urma bătăliei, 50 de soldați sau pompieri români şi-au pierdut viața, în timp ce armata otomană a pierdut 161 de soldați.

Acest act de vitejie, al unei companii de pompieri, dominată categoric din toate punctele de vedere, dar care nu a plecat capul, este amintit anual, la data de 13 septembrie, prin ceea ce a devenit sărbătoarea lor: Ziua Naționala a Pompierilor.


Citește și alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ WW2: 74 de ani trecuţi de la bătălia de la Kursk, poate cea mai sângeroasă operaţiune din istoria omenirii